Tavaroiden ja palvelujen ostot Suomeen arvonlisäverotuksessa
Tässä kirjoituksessa käsitellään tavaroiden ja palvelujen ostoja Suomeen sekä niiden arvonlisäverotusta. Tavaroiden ja palvelujen ostaminen ulkomailta on yrityksissä arkipäivää ja tällöin on hyvä tietää, miten ostot käsitellään arvonlisäverotuksessa. Alv-velvollisuutta selvitettäessä kannattaa etsiä vastaukset esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Kuka ostaa, kuka myy? Sovelletaanko hankintaan Suomen vai jonkun muun valtion arvonlisäverolakia? Miten alv merkitään laskuun? Kuka suorittaa veron?
Käännetty verovelvollisuus palvelun ostossa — myynti verotetaan maassa, jonne ostaja on sijoittautunut
Arvonlisäverotuksen lähtökohtana on, että valtiolla on oikeus verottaa omalla alueellaan. Arvonlisäverotuksessa verovelvollinen on pääsääntöisesti tavaran tai palvelun myyjä. Käännetyn verovelvollisuuden yleissäännöksen mukaan elinkeinonharjoittajalle tapahtuva myynti verotetaan siinä maassa, johon ostaja on sijoittautunut (AVL 65 §) ja kuluttajalle tapahtuva myynti verotetaan siinä maassa, johon myyjä on sijoittautunut (AVL 66 §). Kaikissa EU-maissa sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta. Lähtökohtana on, että elinkeinonharjoittajien välisiin tavaroiden ja palvelujen myynteihin sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta silloin, kun myyjä ei ole sijoittautunut ostajan maahan (ALV 9§). Jos esimerkiksi myyjä myy Saksasta palvelun tai tavaran Suomessa olevalle ostajalle, maksaa suomalainen ostaja palvelusta Suomen veron myyjän puolesta. Käännetty verovelvollisuus voi tulla kyseeseen esimerkiksi sähköisten palveluiden, kuten erilaisten ohjelmistolisenssien tai mainontapalvelujen hankinnassa. Ostajan suorittama vero on vähennyskelpoinen yleistä vähennysoikeutta koskevin edellytyksin.
Käännetty verovelvollisuus ei sovellu, jos ulkomaalainen myyjä on Suomessa verovelvollinen tai hänellä on Suomessa kiinteä toimipaikka, joka osallistuu palvelun myyntiin. Jos palvelun myynnistä annetulla laskulla on suomalaisen kiinteän toimipaikan arvonlisäverotunnus, kiinteän toimipaikan katsotaan osallistuvan palvelun suorittamiseen. Tällöin ulkomaalainen myyjä suorittaa arvonlisäveron Suomeen.
Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta, kun kyse on ALV 19a§:ssa tarkoitetusta tavaran etämyynnistä, henkilökuljetuspalvelusta, opetuksesta, kulttuuri – ja viihdetilaisuuksista tai muista ALV 69d§:ssa tarkoitetuista palveluista. Tällöin ulkomaalainen myyjä suorittaa arvonlisäveron Suomeen.
Tavaran yhteisöhankinta vs. palvelun käännetty verovelvollisuus
EU:n sisällä tapahtuvaa alv-velvollisten välistä tavaroiden myyntiä ja ostoa kutsutaan yhteisömyynniksi ja yhteisöhankinnaksi. Yleensä tavaran myynti toiselle yritykselle on yhteisökaupassa verotonta. Tämä kuitenkin edellyttää, että tavara kuljetetaan esimerkiksi Saksasta Suomeen, jossa ostaja suorittaa yhteisöhankinnasta arvonlisäveron kotimaansa arvonlisäverolain mukaisesti. Käännetty verovelvollisuus johtaa useimmissa tapauksissa siis samaan lopputulokseen kuin yhteisöhankinta eli arvonlisäveron suorittaa ostaja.
Elinkeinonharjoittajat, jotka eivät harjoita vähennykseen tai palautukseen oikeuttavaa toimintaa, ovat pääsääntöisesti alv-velvollisia yhteisöhankinnoissa vain, jos hankintojen arvo ylittää jäsenvaltiokohtaisen raja-arvon. Suomessa raja-arvo on 10 000 euroa. Yksityishenkilö ei voi olla yhteisökaupan osapuolena, ellei kyseessä ole esimerkiksi uuden kuljetusvälineen osto.
Mitä yrittäjän tulee huomioida
Jos suomalainen elinkeinonharjoittaja on käännetyn verovelvollisuuden perusteella velvollinen suorittamaan arvonlisäveron, on sen rekisteröidyttävä ostosta arvonlisäverovelvolliseksi. Myös yhteisöhankinnoista arvonlisäverovelvollisiksi tulevien on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvolliseksi. Yhteisöhankinta ohjautuu valvontajärjestelmässä siihen valtioon, jonka alv-tunnistetta ostaja on käyttänyt.
Jos ostaja on verovelvollinen käännetyn verovelvollisuuden perusteella tai on kysymys tavaroiden yhteisömyynnistä, myyjän on merkittävä laskuun sekä myyjän että ostajan alv-tunniste. Tavaran ostaja voi vapaasti valita tavan, jolla hän ilmoittaa arvonlisäverotunnisteensa myyjälle.
Kun tavara tai palvelu ostetaan toisesta EU-maasta, arvonlisäveroa ei merkitä laskuun. Yhteisömyynti merkitään laskuun esimerkiksi ’’ALV 0% yhteisömyynti’’ tai ’’käännetty verovelvollisuus’’. Ilmoita ostot arvonlisäveroilmoituksella OmaVerossa. Verovelvollinen saa vähentää arvonlisäverollista liiketoimintaa varten tekemästään yhteisöhankinnasta suoritettavan veron.
Jos myyjältä ei saa alvitonta laskua, ei ostajalla ole vähennysoikeutta. Osto merkitään tällöin kokonaan kuluksi, joka sisältää ulkomaisen alvin. Tällöin ostoa ei ilmoiteta ollenkaan alv-ilmoituksella. Alvia ei voi vähentää, mutta oston voi vähentää tuloveroilmoituksella vähennyskelpoisissa ostoissa. Tällaisissa tilanteissa elinkeinonharjoittaja voi myös hakea ulkomaisen alvin palautusta.
Susanna Silvennoinen / Juha Mäki